אמצעי האזנה הינם מכשירים המאפשרים הקשבה, הקלטה או פיקוח אחר שיחתו הפרטית של הזולת. כך, מתאפשרת בעזרת אמצעים טכנולוגיים מסוגים שונים קיומה של האזנת סתר, בעת שאף אחד מבני השיחה הנעקבת לא נתן את הסכמתו לכך. השימוש בציוד האזנה נעשה ברוב המקרים על ידי גופי מחקר ממסדיים או חוקרים פרטיים, לצורך איסוף מודיעין וניהול מחקר אודות פרשיות שהתבצעו בעבר או שעתידות להתבצע בעתיד.
אילו אמצעי האזנה קיימים?
התקדמות הטכנולוגיה בשנים האחרונות יצרה מגוון רחב של אמצעי האזנה הפועלים באמצעות מיקרופונים ואמצעי הגברה זעירים. אמצעים אלה מותאמים להתקנה על טלפונים נייחים וניידים, כמו גם על מחשבים ובחללים סגורים ופתוחים, תוך שהם מוסווים בשלל אופנים יצירתיים ומקוריים המקשים על זיהויים בעין שאינה מקצועית. עם התפתחות תחום הבילוש הפרטי בישראל ובעולם, הוענקה לכל אדם את האפשרות לרכוש ציוד האזנה מתקדם במחיר שווה לכל נפש.
ומה מבחינת החוק?
בישראל מקובל להבחין בין האזנות למטרות של ביטחון המדינה ולמטרות של מניעת עבירות וגילוי עבריינים. כך, בעוד שבהאזנה למטרות ביטחון המדינה רשאים להשתמש גופי המודיעין הממסדיים בלבד, יכולים להשתמש בהאזנה למטרות גילוי ומניעתן של עבירות גופים מחקריים רבים. עם זאת, נדרשת הסכמת בית המשפט לביצוע האזנה מסוג זה, אלא אם מדובר בהאזנה אקראית הנעשית בתום לב, האזנה תוך קבלת הסכמתם של אחד מצדדי השיחה להתבצעותה, או כזו הנעשית באמצעות הקלטה עצמית של שיחת טלפון.