היועץ המשפטי לממשלה בישראל החל לפני שנה תהליך של חקיקה, המאפשרת בין השאר לתת סמכות לבית משפט שלום להוציא צו לרשויות חוקרות – ובפרט למשטרה- לקבל את כל נתוני התקשורת הדרושים מחברות התקשורת השונות, וכך בעצם לשפר יכולות מעקב אחר עבריינים.
מהם מכשירי ציתות?
מכשירי ציתות שהחלו את דרכם המוגבלת כקו טלפון נוסף המאזין לקו התפתחו להיות מכשירי הקלטה, ועם התפתחות הטכנולוגיה והשימוש באמצעים נוספים להעברת מסרים- כך השתכללו מכשירי ציתות שמסוגלים להיות מוצפנים בכל מקום. מכשירי ציתות חייבים להיות תחת שימוש כדין- שכן אם לא, לא רק שלא יהיו קבילים בבית משפט, אלא גם שזוהי עבירה פלילית למעשה.
האם מכשירי ציתות מקובלים בעולם?
כבר משנות הארבעים של המאה הקודמת נחשפו שירותי ציתות על ידי עיתונאים וחוקרים בריטיים (היה מדובר בציתות לפקסים). מאז התפתחו שיטות אמצעים לציתות בים, באויר, ביבשה ואף בחלל. בארצות הברית ישנה מערכת ציתות המאפשרת לקלוט כל סוג של מסר אלקטרוני- היא מופעלת על ידי הסוכנות לבטחון לאומי (NSA). מבחינת החוק? לאחר אירועי ה- 11 בספטמבר חוקק בארצות הברית "חוק הפטריוט", אשר הרחיב את האפשרויות החוקיות לציתות למטרת שמירה על המדינה ועל אזרחיה. כיום, כל המידע הרגיש על אזרח ארצות הברית יכול להגיע לידיו של כל סוכן פדרלי וזאת ללא כל פיקוח משפטי ותוך התעלמות מזכויות פרט בסיסיות.