תחום החקירות הוא תחום רגיש – גם בעולם האזרחי, על כן נדרשים לרגל עיסוק מקצועי וחוקי בתחום תנאים מסוימים, לרבות קיומו של רישיון לעסוק בתחום החקירות. כדי לקבל את הרישיון המיוחל יש לעמוד בתנאי חוק חוקרים פרטיים וגם שירותי שמירה משנת 1972. התנאים הכלליים קובעים, כי יש לעשות התמחות במשרד לחוקרים פרטיים אצל חוקר מוסמך – תוך פיקוח של מאמן לאורך 3 שנים. בזמן אותה תקופת אימון, ישנה חובה לדווח על ההתמחות למשרד המשפטים ולקיים את שאר הדרישות. בתום ההתמחות יש לקיים מבחן תיאורטי אשר מדרבן רבים להירשם לקורס חוקרים מכין.
מדרגות תלולות לקבלת רישיון חוקרים פרטייםבאופן מעשי, מעבר של בחינות משרד המשפטים וההתמחות המעשית מזכה בתעודת חוקר פרטי רשוי אולם אינה מאפשרת עבודה בשוק החוקרים החופשי. תהליך קבלת רישיון חוקר פרטי אורך כ- 5 שנים ומאפשרת לחוקר לעבוד במשרד חקירות – כעובד מן המניין. לאחר קבלת כל התעודות האפשריות נכון לאותו השלב, יש להמשיך ולצרף בקשה לרישיון קיום משרד חקירות, כשזמן קבלה של התעודה עלול לארוך בין 8-10 שנים לאור דיונים שונים של הועדה.
התחזות לחוקר פרטיהתחזות לחוקר פרטי היא עבירה על החוק הפלילי במדינת ישראל. שנו איסור מפורז על התחזות לחוקר פרטי – יש בכך גם מעבר על חוקי האתיקה המקצועית. באותה המידה, חוקר פרטי רשוי אינו יכול להציע את שירותיו לשוק החופשי של הלקוחות – ובמידה ונעשה כן, הראיות למשפט וכל מה שנאסף מטעמו עלול להפסל.
חוקר פרטי אינו רשאי להתחזותגם
חוקרים פרטיים בישראל שתעודתם בידם אינם רשאים להתחזות לבעל מקצוע אחר על מנת לדלות מידע באשר לחקירה – הוא לא יזדהה כשוטר, עובד ציבור או פקח, לא יציג את עצמו כבעל מקצוע בלע רישיון לעיסוק בעוד שאין לו או לא יתחזה לשליח של אדם אחר מסוים.