כל תהליך של חקירה פלילית נפתחת במספר שלבים כשהראשון מבינהם הינו הגשת התלונה בתחנת המשטרה,כיום ידוע כי חקירות משטרתיות נפתחות גם בעקבות מידע המגיע לגורם משטרתי על עבירה כלשהי שהתרחשה או בוצעה על ידי אדם כשלהו.
בעבירות פשוטות יותר,לרוב מדובר בחקירה ישירה מהירה ופשוטה, אך לא תמיד זהו המצב, ולעיתים מדובר בחקירה מורכבת ומסועפת המשלבת גופים ואנשים רבים. המשותף לחקירות פשוטות ולחקירות מורכבות הוא כי גם בחקירות פשוטות וגם בחקירות מורכבות, המידע אודות החקירה מגיע ממקור מודיעיני לרוב של המשטרה ונשאר חסוי , ורק עם סיום איסוף המידע, תהפוך החקירה לחקירה גלויה.
יש להוסיף כי בכל מקרה של חקירה, בייחוד אם מדובר בחקירה סמויה או חשש לחקירה שכזאת, ישנה חשיבות רבה ביותר להכנסת עורך דין פלילי לתמונה. עוד בשלב שבו החקירה אינה גלויה, משום שחשוב להתכונן לחקירה הגלויה ולצפות את כל התרחישים העתידים לבוא.
זאת בניגוד לחקירה המתבצעת על ידי חוקר פרטי אשר מטרתו העיקרית היא איסוף ומידע וקבלת ממצאים אשר יוכלו לעזור לקיומה של החקירה משטרתית.
מה ההבדל בין פנייה למשטרה ובין פנייה לחוקר פרטי?
ההבדל העיקרי הקיים בין שני סוגי החקירות הינו כי הפניה לגורם המשטרתי תעשה ברוב המקרים לאחר התרחשות המעשה לדוגמא- לאחר שהתבצעה גניבה, תאונה, חטיפה וכו... וזאת בניגוד לחוקר פרטי, אשר אילו הפניה תעשה גם כאשר מתעורר חשד להתקיימותה של עברה כלשהי. הפנייה לשני הגורמים יכולה להעשות במקביל ואינה סותרת או נוגדת אחת את השניה. חוקר פרטי יוכל לעזור בכל הקשור לאיסוף ראיות.